Aktuality

03.01.2012

Zdravé a chutné potraviny

.
BROKOLICE
Mluví se o ní jako u zázraku, a není to daleko od pravdy.
Velký obsah silného antioxidantu betakarotenu pomáhá likvidovat škodlivé volné radikály, které způsobují srdečně - cévní nemoci, zhoubné bujení, mrtvici a šedý zákal. Je v ní hodně nedostatkového železa a kyseliny listové, kterou potřebují zejména ženy pro svou mateřskou roli.
.
JABLKA
Zřejmě opravdu platí, že jedno jablko denně je lepší než lékař.
Kromě množství vlákniny, která nejen zasytí, ale prospívá zdraví střev, obsahují látky, které chrání před nádory, zejména plicními. Také zpevňují cévy a brání usazování cholesterolu, takže chrání před srdečními chorobami.
.
RAJČATA
Čím déle je vědci zkoumají, tím víc je nám doporučují.
Chrání organismus dokonce už před narozením - působí proti vrozeným vadám. Obsahují totiž draslík a kyselinu listovou. Především jsou účinná proti srdečním chorobám a zhoubnému bujení. Obsahuje silné antioxidanty: lykopen ve spojení s betakarotenem chrání před rakovinou plic, žaludku, slinivky, tlustého střeva, jícnu, prsu a ústní dutiny.
.
ČESNEK
Už naši předci věřili, že zaručuje dlouhověkost!
Má přirozené dezinfekční a dokonce antibiotické schopnosti. Také snižuje krevní tlak i hladinu "špatného" cholesterolu LDL. Pomáhá také odstraňovat krevní tuk, takže působí proti vzniku arteriosklerózy a chrání naše srdce.
.
CITRUSY
Citrón do čaje je malý zázrak.
Vláknina pro střevní pasáž i pro snížení cholesterolu, kyselina listová, vysoké dávky vitamínu C v těchto plodech přináší ochranu proti infekcím a dokonce i proti nádorům. Chrání také oči a cévy.
.
SÓJA
Na východě ji objevili dávno před námi a tamní lékaři ji považovali za záruku zdravého života.
Sója, ale i čočka, fazole, hrách a výrobky z nich jsou bohaté na vlákninu. Vláknina sehrává důležitou roli při správné činnosti zažívacího systému a zvyšuje pocit nasycenosti i při nižších energetickém objemu.
Neobsahují nasycené tuky, takže zlepšují poměr mezi "hodným" HDL a "zlým" LDL cholesterolem.
Sója také obsahuje fytoestrogeny, které pomáhají chránit před nádorovými onemocněními, osteoporózou a srdečními chorobami.
.
LESNÍ OVOCE
Během sezóny se ho najezte do zásoby, k mraženému raději přidejte i příslušné doplňky stravy.
Kromě extra porce vitamínu C obsahují dostatek draslíku, který vyrovnává krevní tlak. Působí jako prevence srdečních onemocnění a mozkové mrtvice. Jahody a borůvky působí proti rakovině. Borůvky navíc stabilizují hladinu cukru v krvi a zmírňují hypoglykemické stavy (nízký obsah cukru v krvi). Brusinky mají antibakteriální účinky - nejen na infekce močových cest, ale i pro zdravé dásně.
.
LOSOS
Ne nadarmo se o něm mluví jako o králi mezi rybami - a ty jsou obecně velmi prospěšné!
Maso z lososa pomáhá při prevenci srdečních onemocnění a také při artritidě. Je bohaté na esenciální mastné kyseliny, které mají význam pro tvorbu hormonů, zdravou kůži a nervy.
.
ČAJ
Jako nápoj se hodí ke všem příležitostem - uklidňuje, povzbuzuje i vyloženě léčí.
Obecně se doporučuje spíš zelený čaj, už proto, že má méně kofeinu. Fytochemické látky obsažené v zeleném čaji mají antibakteriální i antivirové účinky.
Čaj dobře zavodňuje - tři šálky denně jsou stejně dobré stejně jako pití spousty vody, ale navíc z něj dostáváme účinné látky.
Ty nás chrání před infarktem a mrtvicí, rakovinou (jícnu, žaludku a kůže), ale i před "banalitami" typu zubní kámen. Posiluje kosti a pomáhá při hubnutí - i černý, nejen zelený!
Hlavní chemická složka zeleného čaje - epigallocatechin-3-gallate (EGCG) - zmenšuje počet odumřelých srdečních buněk. Zároveň urychluje jejich hojení.
.
KRŮTÍ MASO
Skvělá pochoutka, která navíc prospívá zdraví.
Má vysoký obsah bílkovin (23%) a zároveň velmi málo tuku, takže je mimořádně vhodné pro hubnutí či zachování štíhlé linie, ale i zdravých cév a kardiovaskulárního systému.
Obsahuje také poměrně vzácný niacin, vitaminy B6 a B12, železo, selen a zinek.
.
JOGURT
V horských oblastech jej považují za záruku dlouhověkosti
Probiotická flóra v "živém" jogurtu posiluje imunitní systém a brání růstu rakovinotvorných sloučenin. Jogurt zneškodňuje a ničí škodlivé bakterie, je už dlouho známý.
.

zpět

 

Načerpejte novou energii právě u nás... chci sportovat

Aktuality